Pensioen voor zelfstandigen

Bescherm als zelfstandige je toekomst met een aanvullend pensioen. Het pensioen van een ondernemer ligt laag en vul je best aan met een IPT. Ontdek het KBC Keyman Benefit Plan.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Als gedreven ondernemer ben je niet elke dag bezig met het pensioen dat je aan het einde van je loopbaan zal krijgen. Toch is het interessant om tijdig op zoek te gaan naar een aanvullend pensioenkapitaal. Met een Individuele Pensioentoezegging, kortweg IPT, kan je jezelf via je bedrijf op een fiscaal voordelige manier voorzien van een aanvullend pensioen.

Wie komt in aanmerking voor het KBC Keyman Benefit Plan?

Niet iedereen kan zomaar een IPT afsluiten. Enkel bedrijfsleiders van een vennootschap komen in aanmerking voor deze vorm van pensioenkapitaal. Je moet daarbij ook op regelmatige basis een loon ontvangen. Als je als zaakvoerder onbezoldigd werkt of enkel uitgekeerd wordt met dividenden, kan je geen aanvullend pensioen opbouwen.

Geniet tot 29% fiscaal voordeel

Eerst en vooral is een IPT voor je vennootschap als beroepskost aftrekbaar. Hou daarbij rekening met de voorwaarde dat de verzekerde bedragen voor je aanvullend pensioen niet hoger mogen zijn dan de fiscale 80%-regel.

En daar stopt het niet. Wil je aan het einde van het boekjaar nog extra belastingen besparen? Stort dan je IPT. Vooruitbetaalde kosten kan je enkel fiscaal verspreid aftrekken over de periode waarop ze betrekking hebben.

Je IPT is echter een backservice die betrekking heeft op het verleden. Gepresteerde loopbaanjaren kunnen zo worden ingehaald indien je in het verleden minder geld stortte dan het maximumbedrag.

Kan ik het KBC Keyman Benefit Plan combineren?

Ja! Je Individuele Pensioentoezegging is te combineren met een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of sociaal VAPZ. Bij een VAPZ stoot je bij jouw premie op een drempel van het netto belastbare inkomen. Bij een IPT is dat niet zo.

Combineer daarom beide Zo krijg je aan het einde van de rit een geoptimaliseerd aanvullend pensioen.

KBC Keyman Benefit Plan